Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Saturday, April 23, 2011

06 - Η επίσκεψη της Μόρας


Περιστατικά όπως τα παραπάνω καταγράφονται κατά εκατοντάδες από όλες τις γωνιές του κόσμου. Ίσως και εσύ που διαβάζεις τώρα δα αυτό το άρθρο να έχεις βιώσει μια αντίστοιχη εμπειρία, όπου ξυπνώντας ήρθες πρόσωπο με πρόσωπο με μια σιωπηλή σκιά να κάθεται στην άκρη του κρεβατιού σου, ρίχνοντας το ακαθόριστο βλέμμα της επάνω σου, σαν ένας απόκοσμος παρατηρητής, ένας φύλακας ή, ακόμα χειρότερα, ένας δαιμονικός εισβολέας. Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως το φαινόμενο αυτό δεν αφορά της απειλητική Μόρα, εκείνη την οντότητα που κάθεται πάνω από τον παράλυτο κοιμισμένο, πιέζοντας του το στήθος. Ασφαλώς τα φαινόμενα μοιάζουν, δεν είναι όμως ίδια. Η διαφορά που χαρακτηρίζει τις επισκέψεις της Μόρας είναι η πίεση στο στήθος και η αδυναμία κίνησης που παρατηρείται για κάποιο διάστημα στους μυς.

Τόσο όμως στην περίπτωση της Μόρας όσο και της Σκιάς στην άκρη του κρεβατιού, οι ερμηνείες που έχουν δοθεί είναι πανομοιότυπες… τουλάχιστον όσον αφορά το παραφυσικό κομμάτι. Η Σκιά αυτή λοιπόν μπορεί να είναι η φιγούρα ενός πνεύματος που υλοποιημένο ως ένα επίπεδο στέκει κοντά στο άτομο με σκοπό να μεταφέρει κάποιο μήνυμα. Οι περισσότεροι μάλλον θα συγχέετε εικόνες τρομακτικές με το όλο φαινόμενο, εικόνες από γνωστές κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως αυτή του Ju-On (2000) του Takashi Shimizu. Στην πραγματικότητα όμως, τα περισσότερα -αν όχι όλα- τα στοιχειώματα που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί από μελετητές αποκλείουν εφιαλτικές ιστορίες σαν αυτές του Ju-On ή του The Ring (2002)! Η 6η Αίσθηση (1999) του M. Night Shyamalan περιγράφει καλύτερα τον κόσμο των πνευμάτων από ό, τι οι ιαπωνικές εκδοχές! Αλλά ας επιστρέψουμε στη Σκιά που κάθεται στην άκρη του κρεβατιού…

No comments:

Post a Comment