Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Saturday, April 23, 2011

02 - Οι εφιάλτες της Μόρα

Αν και η συμπεριφορά αυτού του σκοτεινού πνεύματος δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις έννοιες της hag ή και του ψυχικού βρικόλακα, όπως παρατηρεί ο Jan Machal στο βιβλίο του Slavic Mythology, υπάρχουν πραγματικά ορισμένα ξεχωριστά στοιχεία:

“Είναι γενικά αποδεκτό πως οι ψυχές μπορεί να μεταμορφωθούν σε μια Μόρα, ένα ζωντανό πλάσμα, είτε ανδρός είτε γυναικός, του οποίου το πνεύμα μπορεί να βγαίνει έξω από το σώμα στη διάρκεια της νύχτας, και να το αφήνει λες και είναι νεκρό”.

“Μερικές φορές, δύο ψυχές πιστεύεται πως μπορούν να κατοικούν σε ένα τέτοιο σώμα, μια εκ των οποίων μπορεί να φύγει κατά τη διάρκεια του ύπνου… Η Μόρα, παίρνοντας ποικίλες μορφές, πλησιάζει τους ανθρώπους τις νύχτες προσπαθώντας να τους πνίξει…”.

“Αρχικά, τους στέλνει ένα βαθύ ξεκούραστο ύπνο για να τους τρομάξει έπειτα με μοχθηρούς εφιάλτες, εμποδίζοντας τους την αναπνοή και ρουφώντας τους το αίμα”.

Η παράδοση αναγνωρίζει την Μόρα στον οποιοδήποτε, αν και περισσότερο υποψήφιοι είναι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν ενωμένα τα φρύδια τους (!) ή σε ορισμένες μονάχα περιπτώσεις, αφορά απλά το πνεύμα ενός κοριτσιού που πέθανε δίχως να έχει βαπτιστεί. Εάν κάποιος ξυπνήσει την στιγμή που η Μόρα επιτίθεται με τους ονειρικούς της τρόπους, οι τοπικοί θρύλοι λένε πως μεταμορφώνεται αυτομάτως σε μια μπάλα από τρίχες και εξαφανίζεται. Για να προστατευθεί λοιπόν κάποιος από αυτήν… μπορεί να καλύψει την κλειδαρότρυπα του δωματίου με κερί -καθώς από εκεί λέγεται πως μπαίνει- και να στρέψει τις μύτες τω παπουτσιών του προς την μεριά του τοίχου!

No comments:

Post a Comment