Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Sunday, May 8, 2011

G. McDonald – Lilith (Αίολος)


Ήδη κυκλοφορεί στα ελληνικά από το 1994, ενώ πρωτο-εκδόθηκε στα 1895. Επίσης, ο Μακντόναλντ δεν διεκδικεί μια πρώτη θέση στην Αγγλική λογοτεχνία. Τότε θα μου πείτε, ποιος ο λόγος της παρουσίασής του; Πολλοί. Πρώτος και καλύτερος: η Λίλιθ είναι το πρώτο βαμπίρ! Ο πανάρχαιος εβραϊκός μύθος της Λίλιθ προσαρμόζεται στα πλαίσια ενός μυθιστορήματος από τον Σκοτσέζο συγγραφέα. Έπειτα, πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο έργο, από αυτά που σε κάνουν να κολλάς μαζί τους και να μη μπορείς εύκολα να τα αφήσεις. Τέλος, το γεγονός ότι συγγραφείς του μεγέθους του Μπραμ Στόκερ και του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ του οφείλουν πολλά, νομίζω τα λέει όλα. Ναι. Πολλά απ’ τα στοιχεία-σύμβολα του μυθιστορήματος αυτού αργότερα αποτέλεσαν το υλικό πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η φανταστική λογοτεχνία.

Σχετικά με την υπόθεση τώρα. Η Λίλιθ είναι ωραία, σαγηνευτική, επικίνδυνη. Η αιμοδιψής Βασίλισσα της Νύχτας. Ο συγγραφέας-αφηγητής περνά μια μυστική πύλη και βρίσκεται στον… άλλο κόσμο. Στην άλλη μεριά του καθρέπτη. Θα βρεθεί κοντά της. Πολύ κοντά της. Δε λέω περισσότερα. Νομίζω πως δεν πρέπει. Ταξιδέψτε μαζί με το συγγραφέα σε μια άλλη διάσταση γεμάτη τέρατα, φαντάσματα, στοιχειωμένα δάση και αλλόκοτα όντα. Η υπαρξιακή αγωνία του – ο κόσμος δεν είναι αυτός που φαίνεται, άρα κι εγώ δεν είμαι – ίσως γίνει και δική σας. Τι είναι τελικά αυτό το βιβλίο; Ένας εφιάλτης με φιλοσοφικό υπόστρωμα και προεκτάσεις, που προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους.

No comments:

Post a Comment