Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Monday, May 9, 2011

J. Mansour – Οι Χορτασμένοι Επιτύμβιοι (Ρόπτρον)



Τι να πει κανείς για αυτό το βιβλίο; Η πραγματικότητα που παρουσιάζεται εδώ είναι τόσο διαφορετική, παράξενη και διαστρεβλωμένη με τέτοιο τρόπο που πραγματικά μόνο μια λέξη ταιριάζει: ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ. Η Αιγυπτιακής καταγωγής Τζόις Μάνσουρ μας δίνει εδώ να καταλάβουμε ενδόμυχες σκέψεις και αντιλήψεις μιας πραγματικότητας που αποτελεί σίγουρα μέρος αυτής που αντιλαμβανόμαστε όλοι, αλλά δοσμένη με τέτοιο τρόπο που μόνο ένα έργο υπερρεαλισμού θα μπορούσε ποτέ να προσφέρει. Διττές παρουσίες, συμβολικές παρομοιώσεις και ανίεροι συμβολισμοί αποτελούν μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά του έργου αυτής της πραγματικά εκκεντρικής καλλιτέχνιδας.
Το βιβλίο αυτό αποτελείται από τρεις νουβέλες: «Η Μαρία και η τιμή να υπηρετείς», «Οι σπασμοί της Κυριακής», «Ο Καρκίνος». Η πρώτη αποτελεί μια κατάδυση στα μύχια της γυναικείας ψυχής, αποκαλύπτοντας μια φύση που θα σοκάρει ακόμα και τους πιο “διαβασμένους” του είδους, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει κίνητρα για ενδοσκοπική αναζήτηση σε πολλά άτομα του “ασθενούς” φύλου. Εδώ παρουσιάζεται σε έκταση ο εκφυλισμός του θεσμού της οικογένειας καθώς και η διαστροφή που χαρακτηρίζει κάθε μέλος της, παρουσιάζοντας διάφορα συμπλέγματα που θα άφηναν άφωνο ακόμα και τον “μαιτρ” του είδους, Σ. Φρόυντ. Η δεύτερη νουβέλα μας παρουσιάζει το προφίλ ενός άνδρα, του Ιώβ και συγκεκριμένα τις διεστραμμένες συνήθειες και λεπτομέρειες της καθημερινής του ζωής. Η Αιγύπτια εδώ περιφέρεται στα σκοτεινά μονοπάτια της κοινωνικής διαστροφής ανακαλύπτοντας εσωστρεφή συναισθήματα που στην “φυσιολογική” ζωή παραμένουν σε ανήλιαγα μέρη της εσωτερικότητας μας. Αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση στη νουβέλα αυτή είναι οι θρησκευτικοί συμβολισμοί που περιέχει καθώς τα ονόματα που χρησιμοποιούνται είναι έξυπνα επιλεγμένα από την χριστιανική πίστη, με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτοντας μια ανίερη πτυχή της προσωπικότητας της καλλιτέχνιδας, καθώς δημιουργείται μια κάθε άλλο παρά ευλαβική παραβολή. Η τελευταία νουβέλα, «Ο Καρκίνος», αγγίζει τα όρια της σεξουαλικής διαστροφής, καθώς πραγματεύεται τον έρωτα ενός αγοριού με μια γυναίκα που το σώμα της είναι στιγματισμένο από έναν καρκινογόνο όγκο, ο οποίος συνέχεια μεγαλώνει καταβροχθίζοντας στην κυριολεξία την φορέα του. Η περιγραφή του σαρκικού πόθου του μικρού αγοριού με το παράξενο εξόγκωμα είναι στα σίγουρα μια από τις πιο παράξενες και ψυχοφθόρες εμπειρίες που έχω ποτέ μου διαβάσει. Εν κατακλείδι, το βιβλίο αυτό δεν είναι για αυτούς/αυτές που προσβάλλονται εύκολα, καθώς θέτει συνέχεια τα όρια της ανθρώπινης ηθικής και αγνότητας όλο και χαμηλότερα έως ότου να μην διακρίνονται καθόλου, και σε κάνει να αναρωτηθείς το εξής: Είναι αυτό πραγματικά μια “άλλη” πραγματικότητα, μια διαστρέβλωση στο όνομα του υπερρεαλισμού, ή η αληθινή όψη της καθημερινότητας που κατάφερε να συλλάβει μια ιδιοφυής, αν μη τι άλλο, καλλιτέχνιδα, η οποία είτε μας διαφεύγει, είτε αρνούμαστε να την δούμε, φοβούμενοι τι θα επακολουθήσει; Εγώ πάντως φοβάμαι

No comments:

Post a Comment