Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Sunday, May 8, 2011

Shadow of the Vampire – Nosferatu

Η πολυσυζητημένη ταινία από τη Saturn Films του γνωστού σε όλους Nicholas Cage. Η ταινία είναι βασισμένη στην κλασική βουβή ταινία του 1922 “Nosferatu”, από τον αλησμόνητο Friedrich Wilhelm Murnau.
Η υπόθεση εξελίσσεται ως εξής: Ο F.W. Murnau (John Malcovich) προσπαθεί να γυρίσει το “Nosferatu” σε μια τοποθεσία στην ανατολική Ευρώπη. Παθιασμένος με την ιδέα να γυρίσει την πιο αυθεντική vampire ταινία που έχει γυριστεί ποτέ, προσλαμβάνει για πρωταγωνιστή ένα αληθινό βρικόλακα, που δεν είναι άλλος από τον Max Schreck (Willem Dafoe). Αν ο Max Schreck καταφέρει να αντισταθεί στη δίψα του για αίμα και παίξει καλά το ρόλο του, ο Murnau του έχει τάξει τον απαλό λαιμό της πρωταγωνίστριας Greta (Catherine McCormack). Σύντομα γίνεται αντιληπτό ότι ο Schreck δεν μπορεί να κοντρολάρει τη δίψα του και αρχίζει να ενδίδει, με θύματα το cast των ηθοποιών… Η μόνη τους ελπίδα να επιβιώσουν είναι να τελειώσουν τα γυρίσματα και να “πάρει” ο Schreck τη Greta…
Η ταινία είναι βασισμένη στο αυθεντικό σενάριο του Steven Katz και παραγωγός είναι οι Nicholas Cage και Jeff Levine. Σκηνοθέτης ο E. Elias Merhige. Στο “Shadow of the Vampire”, o John Malcovich παίζει το Murnau, ένα άνθρωπο που τον έχει καταβάλει η μανία για την τέχνη του, που δεν σταματά πουθενά – ούτε εμπρός στο θάνατο – προκειμένου να δει τις ιδέες του υλοποιημένες, στην οθόνη. Ο Dafoe είναι ο αποκρουστικός Max Schreck, ο ηθοποιός που χρησιμοποίησε ο Murnau για το ρόλο του Count Orlock.
Ας δούμε τι λεει η Catherine McCormack για το ρόλο της και την ταινία: "Οι ιστορίες με βρικόλακες είναι υπέροχες γιατί αναφέρονται σε χαρακτήρες που δεν μπορεί κάποιος ωμά να καταδικάσει. Επίσης, υπάρχει και ένα στοιχείο μυστηρίου εκεί. Και φυσικά η όλη αισθησιακή πλευρά. Πέρασα τρεις μέρες με τον Dafoe να με δαγκώνει στο λαιμό, κάτι που ήταν ιδιαίτερα ηδονικό. Αλλά δεν είναι κάτι που μπορείς να κατηγοριοποιήσεις, είναι ερωτικό αλλά και επικίνδυνο και μυστηριώδες…”
Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας “Nosferatu”, ο Count Orlock, είναι ένας από τους πιο παράξενους χαρακτήρες στην ιστορία του σινεμά. Με μυτερά αυτιά και μακριά δάχτυλα και νύχια, αποτελεί μια μορφή βρικόλακα που δεν την ανταποκρίνεται στα σημερινά “δεδομένα”. Είναι η παρακμή, ο πόνος και η μοναξιά προσωποποιημένα. Η ιστορία του “Nosferatu” ξεκινά στο Wisburg της Γερμανίας το 1838 (το όνομα άλλαξε σε Bremen στην αγγλική έκδοση και ονόματα πολλών χαρακτήρων επίσης άλλαξαν). Λαχταρώντας για νέο φρέσκο αίμα και συντροφιά στη μοναξιά του, ο κόμης ψάχνει και βρίσκει μέσω ενός μεσίτη, ένα μέρος στην πόλη αυτή για να μεταφερθεί από την Τρανσυλβανία. Ο μεσίτης στέλνει τον υπάλληλό του, Jonathοn Hutter στην Τρανσυλβανία για τα συμβόλαια. Εκεί όλοι ψιθυρίζουν το όνομα του κόμη με φόβο. Ο κόμης στέλνει την άμαξά του να παραλάβει τον Jonathon και να τον μεταφέρει στο κάστρο. Στο δείπνο με τον κόμη αργότερα, ο Jonathon κόβεται κατά λάθος με ένα μαχαίρι, εξάπτοντας τη δίψα του. Συνειδητοποιώντας ότι κινδυνεύει, ο Jonathon δραπετεύει από το κάστρο και επιστρέφει στη Bremen με άμαξα. Ο Orlock τον ακολουθεί από τη θάλασσα. Οι σκηνές στο πλοίο μένουν στο μυαλό του θεατή και πραγματικά στοιχειώνουν τους οπαδούς της ταινίας 70 χρόνια τώρα…
Το “Shadow of the Vampire” είναι μια ταινία ατμοσφαιρική που παραπέμπει επιτυχώς στη “μητέρα” ταινία του 1922. Με άψογο cast ηθοποιών, η ταινία αυτή δεν θα απογοητεύσει τους λάτρεις του είδους και αυτούς των παλιών ταινιών, που τους γοητεύει η ανάλογη ατμόσφαιρα. Αυτοί που περιμένουν όμως κάτι σε πιο μοντέρνο και σύνηθες θα απογοητευτούν.

No comments:

Post a Comment