Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Thursday, October 6, 2011

The Art and Comics of Jyrki 69 – Zombie Love: Vampires, Ghosts and the 69 Eyes (Deggael Communications)

 Με το που είδα το comic αυτό, και πολύ περισσότερο όταν το διάβασα, σκέφτηκα πόσο πολύ ταιριάζει στο «πνεύμα» του Bloodcult, καθώς μιλάει για zombies, vampires και… gothic rock. Ο Jyrki, τραγουδιστής των “69 Eyes”, έχει ένα καλλιτεχνικό alter ego, σχεδιάζει κόμικς, και όχι μόνο. Σε αυτήν την έκδοση συμπεριλαμβάνεται μια 14σέλιδη συνέντευξή του, στην οποία θίγονται πολλά θέματα τα οποία αφορούν την εξέλιξη της Φιλανδικής σκηνής, με μοιραίες απογοητευτικές συγκρίσεις να γίνονται στο μυαλό όποιου διαβάζει τα… εν Ελλάδι, αλλά και θέματα όπως πως άρχισαν οι “69 Eyes” να χρησιμοποιούν flyers για τις εμφανίσεις τους, εμπνευσμένοι από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, κατάσταση στην οποία έφτασαν γιατί δεν είχαν χρήματα να πάνε μέχρι το Λος Άντζελες. 
Στη συνέχεια, στις υπόλοιπες από τις 68 σελίδες, έχουμε μερικά χαριτωμένα έως και τρυφερά strips με θέματα zombie-παιδάκια στο νεκροταφείο, που τρώνε τους νεκρούς, την κοινωνική λειτουργό που τα επισκέπτεται, βαμπίρ να ερωτεύονται και διάφορα άλλα: Μαύρο χιούμορ, ασπρόμαυρο στο χρώμα, με απλό εκφραστικό, λιτό σχέδιο. Τα strips είναι σχεδόν πάντα στα φιλανδικά με αγγλική μετάφραση από κάτω, για να μην χαλάσει το lettering. Γενικά, η προσπάθεια είναι συμπαθητική, αξιόλογη, αλλά κυρίως ξεχωριστή.  

No comments:

Post a Comment