Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Thursday, October 6, 2011

The Return of the Vampire (1944)

Director: Lew Landers
Cast: Bela Lugosi, Frieda Inescort, Nina Foch

Στα πλαίσια των horror ταινιών που γύρισε η Universal (παρουσιάζονται εκτενώς στην κατηγορία Cinema του blog αυτού) ο Bela Lugosi ενσάρκωσε και άλλους ρόλους εξίσου καλά με αυτόν του βασιλιά των νεκροζώντανων. Σε αυτή την ταινία ενσαρκώνει τον βρυκόλακα Armand Tesla, τον οποίο παλουκώνουν στο πρώτο εικοσάλεπτο της ταινίας. Ο Tesla έρχεται ξανά στη ζωή για να εκδικηθεί αυτούς που τον παλούκωσαν. Το story διαδραματίζεται στην Αγγλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πράγμα που μας υπενθυμίζει ο σκηνοθέτης με τακτικούς βομβαρδισμούς από τους Γερμανούς. Ως παιδί για τα θελήματα, ο βρυκόλακας χρησιμοποιεί έναν λυκάνθρωπο, τον Αντρέα (!!!). 
Η ταινία διατηρεί και χρησιμοποιεί πολλά από τα διαδεδομένα φολκλορικά στοιχεία που πλαισιώνουν τους βαμπιρικούς μύθους. Έτσι, ο βρυκόλακας δεν έχει είδωλο στον καθρέφτη, δείχνει αποστροφή στους σταυρούς, οι κυνόδοντές του (αν και δεν φαίνονται) αφήνουν τα σημάδια τους στους λαιμούς των θυμάτων του, και οι ηλιαχτίδες και τα παλούκια αποδεικνύονται μοιραία για την ύπαρξή του.

No comments:

Post a Comment