Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Monday, October 10, 2011

Ο Ονειρόκοσμος του DALI - Το Bloodcult στη μόνιμη έκθεση του εκκεντρικού καλλιτέχνη στο Λονδίνο

Σίγουρα ο Dali θεωρείται ότι ανήκει στις περιπτώσεις εκείνες των καλλιτεχνών που ή θα τους μισήσεις ή θα τους αγαπήσεις, όμως εμένα ανέκαθεν μου προκαλούσε διφορούμενα συναισθήματα. Ασφαλώς και όταν βρέθηκα στο Λονδίνο δεν το πολυσκέφτηκα να πάω στην μόνιμη έκθεση των έργων του καθώς τέτοιες ευκαιρίες δεν τις έχουμε εδώ στην Ελλάδα έτσι εύκολα, και προχώρησα καταχωνιάζοντας τις αρνητικές φωνές που ακούγονταν στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου.

Η αλήθεια είναι πως περίμενα κατά κάποιο τρόπο να πέσω θύμα μιας «αρπαχτής» και μες την ευκαιρία να κράξω τους Άγγλους, όμως αποδείχτηκε πως τα αγγλάκια είχαν κάνει άψογη δουλειά! Η έκθεση περιέχει 500(!) κομμάτια του Salvador, τα οποία εκτίθενται σε 3 διαφορετικές ενότητες (“Sensuality and Femininity”, “Religion and Mythology” και “Dreams and Fantasy”). Οι κάρτες Ταρώ με το μυστικιστικό τους χαρακτήρα, καθώς και ο πίνακας “Spellbound”, γνωστός από την ομώνυμη ταινία του Hitchcock, έχουν τη τιμητική τους. Η αλήθεια είναι πως η έκθεση περιέχει πολλά από τα πλέον «συμβατικά» του κομμάτια, οπότε πιστεύω πως είναι πολύ προσιτή στο ευρύ κοινό. Γλυπτά, έπιπλα, κοσμήματα, χειρόγραφα και φυσικά πίνακες έρχονται να σε ταξιδέψουν σε μια άλλη εκδοχή αυτού του κόσμου. Μάλιστα καθώς περιπλανούνται οι επισκέπτες, οθόνες προβάλουν βίντεο αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα του Dali, για να μπουν όλοι για τα καλά στο κλίμα. Ασφαλώς υπήρχε ένα τμήμα με έργα προς πώληση, αλλά και τμήμα με αναμνηστικά κάθε είδους, από καταλόγους έως κάθε λογής βλακειούλα με το όνομα του Dali επάνω!
Δεν είναι δική μου δουλειά ασφαλώς να αξιολογήσω την δουλειά του, ωστόσο σ’ αυτή τη παρουσίαση δεν χρειάζεται, καθώς ο Dali είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό. Αυτό βέβαια που μένει αναπάντητο είναι το ερώτημα αν έγινε τόσο γνωστός λόγω της καλλιτεχνικής του δεινότητας ή εξαιτίας του ιδιόμορφου χαρακτήρα του και της ταραχώδης ζωής του... Εξάλλου, το ζήτημα της πρωτοπορίας του έργου του έχει αμφισβητηθεί σοβαρά.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν! Η έκθεση είναι από αυτές που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στην Αγγλία. Στεγάζεται μάλιστα σε κεντρικότατο μέρος του Λονδίνου, πολύ κοντά στο London Eye και είναι ανοιχτά κάθε μέρα από τις 10 το πρωί ως τις 5:30 το απόγευμα.

No comments:

Post a Comment