Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Saturday, April 23, 2011

Erzebet Bathory (1560 – 1614)


Υπάρχει μια πληθώρα από θρύλους σχετικά με βρικόλακες που βασίζονται σε Τρανσυλβανικές, και όχι μόνο παραδόσεις. Υπάρχουν όμως και κάποια ιστορικά ντοκουμέντα τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη αιμοδιψών χαρακτήρων, όπως η κόμισσα ErszebetElizabeth) Bathory. Η ιστορία της, που περιγράφεται παρακάτω – όχι στην πλήρη λεπτομέρειά της – είναι αμφιλεγόμενη, όσον αφορά στην αλήθεια των γεγονότων που έχουν γίνει γνωστά από τα λιγοστά κείμενα της εποχής της, που σώζονται και σχετίζονται με τη ζωή της.

Η Elizabeth Bathory γεννήθηκε το 1560 στην Τρανσυλβανία. Γόνος μιας από τις παλαιότερες και πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, είχε πολλούς συγγενείς σε υψηλά αξιώματα – έναν Καρδινάλιο, πρίγκιπες, ένα ξάδερφο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Ο πιο γνωστός από την οικογένεια Bathory ήταν ο βασιλιάς StephenIstvan, 1533 – 1586) Bathory της Πολωνίας (1575-1586).
Η Elizabeth παντρεύτηκε τον κόμη Ferencz Nadasdy μόλις στην ηλικία των 15 –εκείνος ήταν 26. Ο κόμης πρόσθεσε το επίθετό της στο δικό του, οπότε η κόμισσα διατήρησε το όνομά της. Ζούσαν στο κάστρο Csejthe, στην περιοχή Nyitra της Ουγγαρίας. Ο κόμης περνούσε το μεγαλύτερο διάστημα μακριά, πολεμώντας, και κατά την απουσία του, ο υπηρέτης της Elizabeth, Thorko, την μυούσε σε ανίερες τελετουργίες.
Για ένα σύντομο διάστημα η κόμισσα διατηρούσε σχέσεις με κάποιο μυστηριώδη άγνωστο και μάλιστα είχε φύγει μαζί του, αλλά μετά από λίγο καιρό γύρισε πίσω στον κόμη, που τη συγχώρεσε. Στο κάστρο η Elizabeth είχε να αντιμετωπίσει την σκληρή και κτητική πεθερά της. Άρχισε να βασανίζει τις υπηρέτριες με τη βοήθεια των πιστών συνεργών της – Johannes Ujvary, Thorko και δύο μαγισσών ονόματι Darvulia και Dorottya Szentes.
Το 1600 ο Ferencz πέθανε και τότε άρχισαν οι πραγματικές φρικαλεότητες της Elizabeth. Πρώτα έδιωξε μακριά τη μισητή πεθερά της. H Elizabeth ήταν πολύ ματαιόδοξη και φοβόταν τα γηρατειά, καθώς και το ότι κάποτε θα έχανε την περίφημη ομορφιά της. Μια μέρα, μια από τις υπηρέτριες τράβηξε κατά λάθος μια τρίχα από τα μαλλιά της κόμισσας καθώς τη χτένιζε. Η Elizabeth χτύπησε τα χέρια της κοπέλας τόσο δυνατά που μάτωσαν και οι σταγόνες από το αίμα έπεσαν στο δικό της χέρι. Τότε αμέσως της δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το δέρμα της ξαφνικά απέκτησε τη φρεσκάδα και τη νεανικότητα της νεαρής υπηρέτριας. Ήταν σίγουρη ότι είχε ανακαλύψει το μυστικό της αιώνιας ομορφιάς. Έβαλε τον αρχιυπηρέτη της και τον Thorko να γδύσουν την καμαριέρα, να την πετσοκόψουν και να στραγγίξουν το αίμα της μέσα σε ένα τεράστιο δοχείο. Η Elizabeth έκανε μπάνιο μέσα στο αίμα ώστε να αποκτήσει τη νεανικότητα και την ομορφιά που επιζητούσε.
Για δέκα ολόκληρα χρόνια οι σατανικοί υπήκοοι της Elizabeth της έφερναν νεαρά κορίτσια για την τέλεση της αιματηρής τελετουργίας και τα αιματηρά λουτρά της κόμισσας. Όμως ένα από τα υποψήφια θύματα κατάφερε να δραπετεύσει και να ειδοποιήσει τις αρχές για τα ανίερα συμβάντα που λάβαιναν μέρος στο κάστρο του Csejthe. Ο βασιλιάς Mathias της Ουγγαρίας διέταξε τον ίδιο της τον ξάδερφο, τον κόμη Cuyorgy Thurzo, κυβερνήτη της επαρχίας, να επιτεθεί στο κάστρο. Στις 30 Δεκέμβρη του 1610 έγινε η επιδρομή στο κάστρο. Με της είσοδο τους, τους έλουσε ο τρόμος καθώς αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα – ένα νεκρό κορίτσι στο κυρίως δωμάτιο με το αίμα στραγγισμένο και ένα άλλο κορίτσι μισοπεθαμένο με το σώμα της κατατρυπημένο και αίμα παντού. Στο μπουντρούμι ανακάλυψαν αρκετά ζωντανά κορίτσια από τα οποία πολλά ήταν τρυπημένα σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Κάτω από το κάστρο, στα περίχωρα, ξέθαψαν τα άψυχα κορμιά περίπου πενήντα κοριτσιών.
Η Elizabeth τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Στη δίκη που έγινε το 1611 στο Bitcse, όχι μόνο αρνήθηκε να δηλώσει αθώα ή ένοχη αλλά δεν παρουσιάστηκε καθόλου κατά τη διάρκειά της. Μάλιστα έχει διασωθεί και το χειρόγραφο της δίκης και βρίσκεται κάπου στην Ουγγαρία. Ο Johannes Ujvary, ο αρχιυπηρέτης της κόμισσας, κατέθεσε ότι περίπου 37 ανύπαντρες κοπέλες είχαν δολοφονηθεί, έξι από τις οποίες ο ίδιος είχε φέρει για να δουλέψουν ως υπηρέτριες στο κάστρο. Τα περισσότερα από τα θύματα, αφού πρώτα τις έδεναν, έπειτα τις έκοβαν και τρυπούσαν με ψαλίδι. Μερικές φορές οι δύο μάγισσες βασάνιζαν τα κορίτσια και άλλοτε τα βασανιστήρια αναλάμβανε η ίδια η κόμισσα. Η νταντά της Elizabeth πιστοποίησε ότι παραπάνω από σαράντα κορίτσια είχαν υποστεί βασανιστήρια και έπειτα θανατώθηκαν.
Όλοι όσοι είχαν σχέση με τους φόνους, εκτός από την ίδια την κόμισσα, αποκεφαλίστηκαν και έπειτα αποτεφρώθηκαν. Στους υπηρέτες και κατώτερους συνεργούς ξερίζωσαν τα δάκτυλα και τους έκαψαν στην πυρά. Το δικαστήριο ποτέ δεν καταδίκασε την κόμισσα Bathory για κανένα από τα αποτρόπαια εγκλήματά της. Έστειλαν τεχνίτες στο κάστρο του Csejthe να κτίσουν τα παράθυρα και τις πόρτες της κρεβατοκάμαρας της με πέτρα, με την ίδια μέσα. Άφησαν μια μικρή τρύπα μέσα από την όποια να μπορούσε να περάσει φαγητό. Ο βασιλιάς Matthias II απαίτησε τη θανατική της καταδίκη, αλλά εξαιτίας του ξαδέρφου της, που ήταν πρωθυπουργός, συμφώνησε τελικά σε μια απεριόριστα καθυστερημένη ποινή που ουσιαστικά σήμαινε κατ’οίκον περιορισμό ισοβίως για την κόμισσα.
Το 1614, τέσσερα χρόνια μετά από την απόφαση και εφαρμογή της ποινής του περιορισμού, ένας από τους φύλακες της κόμισσας θέλησε να δει με τα μάτια του την περιβόητη ομορφιά που με τόσο φρικαλέο τρόπο η κόμισσα είχε αποκτήσει. Καθώς πήγε να κοιτάξει όμως, την αντίκρισε πεσμένη με το πρόσωπο στο πάτωμα. Η Elizabeth Bathory, “η κόμισσα του αίματος” κείτονταν νεκρή.
Υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την οικογένεια των Bathory με αυτή των περιβόητων Dracul. Ο διοικητής της στρατιάς που ενίσχυσε τον Vlad Tepes και τον βοήθησε να επανακτήσει το θρόνο του το 1476 ήταν ο πρίγκιπας Steven Bathory. Ένα φέουδο του Dracula, το κάστρο Fagaras, περιήλθε στην κατοχή των Bathory στα χρόνια της Elizabeth. Τέλος, και οι δύο οικογένειες είχαν ως οικόσημο τη μορφή ενός δράκου.
Σύμφωνα με την Lyn Saunders, η κόμισσα, όταν ήταν μικρή, ξεσπούσε σε βίαιες κρίσεις που κατέληγαν σε λιποθυμία. Δεν έμοιαζαν τόσο με κρίσεις επιληψίας αλλά πολύ περισσότερο με κάποια μορφή νευρολογικής διαταραχής που ίσως αποτελεί εξήγηση για την μεταγενέστερη βίαιη και τρομακτική συμπεριφορά της. Τέλος, όταν ο σύζυγός της ήταν ακόμα ζωντανός, είχε δανείσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην κυβέρνηση. Μετά το θάνατό του, και με την μετέπειτα ανακάλυψη των φρικαλεοτήτων της Elizabeth, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ένας επιπλέον λόγος για τον ισόβιο περιορισμό της στο κάστρο ήταν η αποφυγή της ξεπλήρωσης του χρέους που εκκρεμούσε απέναντί της!
Τελειώνοντας, να πούμε ότι εδώ και μια δεκαετία, ένας συνθέτης ονόματι Dennis Bathory-Kitsz, μακρινός απόγονος της οικογενείας των Bathory, ετοιμάζει μια όπερα ονόματι “Erszebet: An Opera in Three Acts. Ο Dennis Bathory-Kitsz έχει μια ιστοσελίδα με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη ζωή της οικογένειας Bathory και της Elizabeth, πληροφορίες για την όπερα που ετοιμάζει, αποκλειστικές φωτογραφίες και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας στη ζωή της Elizabeth Bathory θα έχουμε μια αποκλειστική συνέντευξη με το συνθέτη, καθώς και λεπτομέρειες για τις άγνωστες πτυχές της ζωής της “Κόμισσας του Αίματος”…

Βιβλιογραφία

· Baker, Scott: Ancestral Hungers. (fiction) New York: Tor Books, 1995.
· Baring-Gould, Sabine. The Book of Werewolves. Orig. London: Smith Elder, 1865. repr. New York: Causeway Books, 1973.
· Canale, Ray. Nightfall: The Blood Countess. (fiction) Paperback Audio, 1990 (text) 1998 (recording).
· Codrescu, Andrei. The Blood Countess. (fiction) (manuscript); publ. New York: Dell, 1996.
· Elsberg, R. von. Elizabeth Bathory (Die Blutgräfin). Breslau, 1904. New version?
· Glut, Donald F. True Vampires of History. New York: HC Publishers, 1971.
· Glut, Donald F. The Dracula Book. The Scarecrow Press, Inc., Metuchen, N.J.: 1975 Republished as The Truth About Dracula, New York: Stein and Day.
· McNally, Raymond T. Dracula Was a Woman. New York: McGraw-Hill, 1983.
· Manguel, Alberto, ed. Other Fires. (fiction) New York: Clarkson N. Potter, 1986. (Contains The Bloody Countess by Alejandra Pizarnik)
· Melton, J. Gordon. The Vampire Book: The Encyclopedia of the Undead. Detroit: Visible Ink Press, 1994.
· Newton, Michael. Bad Girls Do It! Port Townsend, Washington: Loompanics Unlimited, 1993.
· Penrose, Valentine. Erzsébet Báthory, La Comtesse Sanglante. Paris, 1962. Eng. trans. The Bloody Countess. London, 1970.
· Perisset, Maurice. La Comtesse de Sang: Erzsebeth Bathory. Paris: Pygmalion, 1975.
· Rexa, Dezso. Báthory Erzsébet Nadasdy Ferencne. Budapest, 1908. New version?
· Ronay, Gabriel. The Truth About Dracula. London: Gallancz, 1972. Repr. New York: Stein and Day, 1972.
· Seabrook, William. Witchcraft. New York: Harcourt, 1940. Repr. New York: Lancer Books, 1968.
· Turoczi, Lászlo. Báthory Erzsébet. Budapest, 1744. New version? Eng. trans?
· Turoczi, Lászlo. Ungaria suis cum regibus compendia data. Nagyszombat, 1729. New version? Eng. trans?
· Wagener, Michael. Beiträge zur Philosophischen Anthropologie. Vienna, 1796. New version? Eng. trans?

No comments:

Post a Comment