Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Tuesday, May 3, 2011

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα


Το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου ήταν το Νεκρομαντείο της Αρχαίας Εφύρας (210 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα). Το περίφημο νεκρομαντείο υπήρχε στις όχθες του Αχέροντα ποταμού. Η Νεκρόπολη και το Νεκρομαντείο είναι ένα οικοδόμημα με σειρά διαδρόμων και υπόγειους χώρους. Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν μία από τις Πύλες του Άδη, είσοδος για τον Κάτω Κόσμο. Πριν ξεκινήσουμε την περιγραφή του, να πούμε πως «Αχέροντας» σημαίνει ο ποταμός της λύπης, ενώ η λέξη «Νεκρομαντείο», προέρχεται από την συνώνυμη με τον Άδη λέξη νέκυια.

Η φυσική ομορφιά της χαράδρας του Αχέροντα είναι μοναδική. Ο ποταμός διαιρείται σε 6 τμήματα, απ΄τα οποία το τρίτο είναι το πλέον ενδιαφέρον, επιβλητικό αλλά και επικίνδυνο, καθώς καταλήγει στους καταρράκτες όπου χύνεται ο μυθικός ποταμός Πυριφλεγέθων. Εδώ λόγω της περίεργης μορφολογίας απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για τους φίλους της δράσης που θέλουν να τον διαβούν. (ισοθερμική στολή και σωσίβιο γιλέκο). Οι τολμηροί θα ανταμειφθούν απολαμβάνοντας το μεγαλείο των Πυλών του Άδη, που είναι μόλις 2 μέτρα. Τα στενά αυτά προκαλούσαν στους αρχαίους πραγματικό δέος και τρόμο.
Η πρώτη και πολύ γνωστή ιστορία κατάβασης στον Άδη από τον Αχέροντα ποταμό είναι αυτή του Οδυσσέα. Σκοπός του ταξιδιού αυτού, να συναντήσει στον Άδη τον μάντη Τειρεσία (αν τα καταφέρει) και να τον συμβουλευτεί. Έτσι λοιπόν: Ο Οδυσσέας πλέει βόρεια προς το Άλσος της Περσεφόνης, της βασίλισσας του Άδη, στο σημείο που οι υπόγειοι ποταμοί Φλεγέθων και Κώκυτος εισρέουν στον Αχέροντα. Εκεί υπάρχει μια σπηλιά, που στο άνοιγμά της θυσιάζει ένα κριάρι και μια μαύρη προβατίνα και αφήνει το αίμα τους να κυλήσει μέσα στο αυλάκι. Τα πνεύματα τραβηγμένα απ’ την μυρωδιά του φρέσκου αίματος, συρρέουν μέσα απ’ το άνοιγμα της σπηλιάς. Του ορμούν βγάζοντας φοβερές κραυγές, και αυτός τα κρατά μακριά με το σπαθί του, μέχρι να έρθει ο Τειρεσίας. Μόλις αυτός φτάνει, πίνει από το αίμα της θυσίας, χωρίς το οποίο κανείς νεκρός δεν μπορεί να μιλήσει. Το αίμα τους δίνει προσωρινή δύναμη. Πίνοντας αίμα και η μητέρα του, καταφέρνει να συνομιλήσει λίγο μαζί της, μα όχι και να την αγκαλιάσει. Το ταξίδι του φτάνει στο τέλος, αφού ο Τειρεσίας του ανακοίνωσε άσχημα νέα για το μέλλον του και αφού είδε γρήγορα πολλά φημισμένα μέρη του Άδη, φοβούμενος την Περσεφόνη και τα επικίνδυνα πλάσματα που κατοικούσαν εκεί.
Να λοιπόν τι μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες του ο Αχέροντας και το Νεκρομαντείο του: Ένα ταξίδι εκεί όπου συναντώνται η μαγεία του μύθου με την άγρια ομορφιά της φύσης. Μύηση στον κύκλο του θανάτου μέσα από μια μοναδική και αξεπέραστη ομορφιά. Enter the gates…

No comments:

Post a Comment