Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Tuesday, May 3, 2011

Joel Peter Witkin – The Smell of Death


Ο Joel-Peter Witkin είναι ένας από τους πλέον προκλητικούς φωτογράφους στις μέρες μας. Δυσκολεύομαι να σας κάνω μια σύντομη περιγραφή του, και γι΄ αυτό σας παραθέτω τα λόγια του τεχνοκριτικού Germano Celant: “Οι φωτογραφίες του Witkin μοιάζουν να κινούνται σ΄ ένα σύμπαν διαστροφής και ιεροσυλίας, αγγίζοντας οτιδήποτε είναι ταμπού, απαγορευμένο, καθαγιασμένο.”

Ο φοβερός αυτός φωτογράφος, παρουσίασε την τελευταία του δουλειά και στην Ελλάδα στο Γκάζι, με τον τίτλο: Unpublished and Unseen, που περιλαμβάνει 129 έργα. Φυσικά κατάφερε για άλλη μια φορά να προκαλέσει στους επισκέπτες της έκθεσης ποικίλες αντιδράσεις. Ο Θάνατος και ένα διεστραμμένο ερωτικό συναίσθημα πλανούνται στον αέρα… Ο ίδιος ο φωτογράφος, αρέσκεται στο να προκαλεί και να αναθεωρεί τις καθιερωμένες απόψεις για το τι είναι ερωτικό, τι είναι ωραίο γύρω μας, και δημιουργεί ένα κόσμο τρομακτικό, σκοτεινό και γκροτέσκο.
Μόνιμος κάτοικος από το1975 του Ν.Μεξικού, έχει την “τύχη” να ζει σε μια χώρα που δεν δυσκολεύεται να βρει τα μοντέλα του: “Πτώματα μαζεύονται από τους δρόμους και στοιβάζονται ανά δεκάδες. Πολλοί έχουν σπασμένη μύτη και πρέπει να περιμένω πολύ μέχρι να βρω κάτι σε καλή κατάσταση.’’ Άλλες φορές θα τον βρει κανείς στο νεκροτομείο της πόλης να ψάχνει για ένα καλό πτώμα που να τον εμπνέει! Στην λίστα προτιμήσεών του περίοπτη θέση έχουν μοντέλα νάνοι, γίγαντες, σιαμαίοι, ερμαφρόδιτοι, ανάπηροι, άστεγοι, άρρωστοι, ακρωτηριασμένοι, άτομα με διογκωμένα γεννητικά όργανα, και περίεργες σεξουαλικές διαστροφές!

No comments:

Post a Comment