Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Sunday, May 8, 2011

Οι αρετές των τοποθεσιών και τα μέρη που αντιπροσωπεύει κάθε άστρο


Το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί από τον Henry Cornelius Agrippa of Nettesheim. Εγώ απλά επέλεξα τα πιο σημαντικά σημεία για να παρουσιαστούν εδώ:
Υπάρχουν πανέμορφες αρετές τοποθεσιών συνοδευόμενες από την επίδραση άστρων ή κάποιας άλλης οδού. Ο Πλίνιος αναφέρει τον κούκο για παράδειγμα. Στο μέρος που κάποιος τον ακούει για πρώτη φορά, αν σημαδέψει το σημείο που πατάει το δεξί του πόδι, σκάψει σε αυτό και πάρει χώμα, όπου αυτό σκορπιστεί δεν πρόκειται να αναπτυχθούν ψύλλοι. Επίσης η σκόνη από το σημείο, στο οποίο ένα μουλάρι κυλιόταν, τοποθετηθεί πάνω στο σώμα αποβάλει από αυτό κάθε ερωτική ανησυχία και σεξουαλική ορμή. Ακόμα, αν καρφώσεις ένα σιδερένιο καρφί στο σημείο στο οποίο βρισκόταν το κεφάλι ενός ατόμου κατά την διάρκεια κρίσης επιληψίας, το άτομο θεραπεύεται (σ.σ. Ο Αγρίππας αναφέρει πολλά παρόμοια παραδείγματα για διάφορα μέρη και την δύναμη τους). Αν και τα περισσότερα μέρη είναι ιδιοποιημένα στα αστέρια, όλα τα βρώμικα μέρη, τα σκοτεινά, τα υπόγεια, τα θρησκευόμενα, τα λυπητερά, οι τάφοι, τα ερειπωμένα και ξεχασμένα σπίτια, οι κατακόμβες, τα απόμερα κρησφύγετα, οι στάσιμες λίμνες και οι βάλτοι είναι ιδιοποιημένα στον Κρόνο (σ.σ. Saturn unlock aveys sonRotting Christ).

Στον Δία είναι ιδιοποιημένα: όλα τα προνομιούχα μέρη, αίθουσες συμβουλίων, ηθικών αντρών, σχολεία, μέρη εξάσκησης, δικαστήρια και όλα τα όμορφα καθαρά μέρη με διασκορπισμένες διαφορετικές ευωδιές.
Στον Άρη είναι ιδιοποιημένα: όλα τα αγρία και αιματηρά μέρη, τα σφαγεία, οι φούρνοι, και τα πεδία στα οποία έγιναν μάχες και σφαγές και παρόμοια.
Στον Ήλιο είναι ιδιοποιημένα: φωτεινά μέρη, βασιλικά παλάτια, πριγκιπάτα, θέατρα, θρόνοι και όλα τα βασιλικά και πανέμορφα μέρη.
Στην Αφροδίτη είναι ιδιοποιημένα: Ευχάριστα σιντριβάνια, πράσινα λιβάδια, όμορφοι κήποι, κρεβάτια, παραλίες, χορευτικά μέρη και όλα τα μέρη που ανήκουν στις γυναίκες.
Στον Ερμή είναι ιδιοποιημένα: Μαγαζιά, αποθήκες για έμπορους και παρόμοια.
Στη σελήνη είναι ιδιοποιημένα: Τα έρημα άγρια μέρη, τα δάση, οι πήγες, τα βουνά τα ποτάμια οι θάλασσες τα πλοία, οι αυτοκινητόδρομοι και παρόμοια.
Πάνω σε αυτόν τον απολογισμό, τα πράγματα τα οποία επιθυμούμε να αποκτήσουν μια ιδιότητα, π.χ. αφροδίσια ικανότητα, τοποθετούνται ή θάβονται σε ανάλογα μέρη. Ένα πράγμα σε ένα βρωμερό μέρος βρωμίζει, ενώ σε ένα άλλο που μυρίζει ωραία, αρωματίζεται. Οι τέσσερις γωνίες της γης επίσης αναφέρονται σε αυτό το ζήτημα. Ως εκ τούτου, όταν θέλουμε να μαζέψουμε εύθυμο βότανο πρέπει να κοιτάμε προς ανατολή, γιατί αυτά θέλουν να μεγαλώνουν προς τον ήλιο. Για κάθε φωτεινή δουλειά, επίσης, πρέπει να κοιτάμε πάντα προς ανατολή ή το νότο, ή μάλλον προς το φωτεινό σώμα.

No comments:

Post a Comment