Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Sunday, May 8, 2011

Vampire Anthems


 Το παρόν άρθρο πραγματεύεται τη βαμπιρική εικόνα, όπως φαίνεται από τρεις σύγχρονους συγγραφείς. Παρουσιάζονται οι απόψεις τους, όπως φαίνονται μέσα από τα έργα τους, για το μοντέλο του βρυκόλακα και της κοινωνίας που ζουν.


 Michael Romkey
Η οπτική του Michael Romkey
Ο Michael Romkey είναι ο συγγραφέας βιβλίων όπως το "Fears Point," "I, Vampire" "The Vampire Papers”, και επίσης είναι ο ιδρυτής του Vampire Society Illuminati, ενός κύκλου φίλων του βαμπιρισμού που πάντοτε δρούσε σε πολύ κλειστούς κύκλους.
Τα δικά του βαμπίρ, δεν έχουν το κτηνώδες προφίλ που συχνά συναντάται. Πρόκειται για πλάσματα κοσμοπολίτικα που συχνά ανήκουν στα πρόσωπα της δημοσιότητας. Είναι εραστές του καλού κρασιού, διαβάζουν ποίηση και παίζουν ποίηση. Όλα αυτά, εννοείται, όταν δεν βρίσκονται σε αναζήτηση των θυμάτων τους… Πιστεύει πως τα βαμπίρ γοητεύουν τους ανθρώπους γιατί αποτελούν τους αριστοκράτες του βασιλείου των τεράτων. Ως προς αυτή την άποψή του, είναι συγγενικός με την θεωρία της Anne Rice. «Οι βρυκόλακες είναι ευαίσθητοι και είναι εκλεπτυσμένα πλάσματα. Ο τρόπος που σκοτώνουν αποτελεί μια μορφή αποπλάνησης. Γλυστρούν μέσα σε κρεβατοκάμαρες και αποπλανούν τα αποκοιμισμένα θύματά τους. Είναι ερωτικά ακαταμάχητοι. Εάν ενας βρυκόλακας ρίξει πάνω σου την πανίσχυρη και σχεδόν υπνωτιστική ματιά του και σου ζητήσει να πας μαζί του/της μια βόλτα στους δρόμους του Παρισιού, δεν πρόκειται να καταφέρεις να αρνηθείς ευγενικά.» Επίσης διακρίνει ανάμεσα στο είδος τους, καλούς και κακούς βρυκόλακες, ανάλογα με τον χαρακτήρα και την ζωή που έκαναν πριν γίνουν βαμπίρ. «Μόνο αυτό στέκει λογικά για μένα, να υπάρχουν καλοί, όπως και κακοί. Εάν η Μητέρα Τερέζα γινόταν βρυκόλακας, δεν θα μπορούσε να γίνει διεστραμμένη δολοφόνος. Εάν όμως ο Ted Bundy γινόταν κάτοχος της βαμπιρικής δύναμης, όποιος βρισκόταν στο διάβα του θα είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα.» «Η πίστη ότι υπάρχει δυνατότητα για γνώση και εξέλιξη, ακολουθεί όλους αυτούς που γνωρίζουν πως θα ζήσουν για πάντα και έτσι έχουν την δυνατότητα να γίνουν σοφότεροι με το πέρασμα του χρόνου.» «Συμπερασματικά τα βαμπίρ μου – αυτά που δεν έχουν μέσα τους το ένστικτο του αδίστακτου φονιά – δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τέχνη, την μουσική και την ποίηση. Με την απεριόριστη δυνατότητα της προσωπικής εξέλιξης, γίνονται φορείς πολιτισμού, κουλτούρας.»
- Τον τελευταίο καιρό ο συγγραφέας έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο “American Gothic / A Vampire Story”, το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με βαμπιρικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην Αγγλία την περίοδο του Μεσαίωνα. Ετοιμάζει νέο σενάριο για μια τανία και ετοιμάζει την μεταφορά του “I, Vampire” σε εικονογραφημένη νουβέλα.
Michael Marshall Smith
Ο φόβος του θανάτου
Ο Michael Marshall Smith είναι Άγγλος νοβελίστας και σεναριογράφος, βραβευμένος πολλές φορές τόσο με το British Fantasy Awards όσο και με άλλα εξίσου σημαντικά βραβεία. Ασχολείται με τηλεοπτικές σειρές και συγχρόνως γράφει βιβλία.
Ο Λονδρέζος συγγραφέας πέτυχε την έκδοση της καινούριας του νουβέλας “The Lonely Dead” μέσα στο 2004 και τώρα δουλεύει πάνω σε καινούριο υλικό, αφοσιωμένος στο διαμέρισμά του, συντροφιά με την γυναίκα του και τις πολυαγαπημένες του γάτες. Ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων επαγγελματικά από το 1994 και ανάμεσα στις διακρίσεις του, με τη συλλογή “More Tomorrow and Other Stories” κέρδισε το International Horror Guild Award. «Είχα γράψει κάποιες βαμπιρικές ιστορίες και στο παρελθόν. Εάν δουλεύεις στον χώρο του horror δεν μπορεί να μην έχεις αναμιχθεί ποτέ με την βαμπιρική θεματολογία! Πάντοτε όμως οι ιστορίες μου είχαν τραγικό τέλος.» «Προσωπικά πιστεύω η μακροβιότητα του βαμπιρικού μύθου και η μυστηριώδης έλξη που ασκεί στους ανθρώπους, δεν οφείλεται στο δάγκωμα, ούτε στο αίμα, αλλά ούτε και στις βελούδινες κάπες, αλλά περισσότερο στα μηνύματα που κρύβονται κάτω από αυτές τις ιστορίες, τα ερωτήματά μας και οι ανησυχίες μας για την ζωή και τον θάνατο.» «Είναι πλάσματα με πολύ δυνατό προφίλ, και θα τραβήξουν την προσοχή σου ότι και αν κάνεις. Έτσι λοιπόν, προσπάθησα μέσα στην ιστορία μου να πετύχω ενα εξίσου δυνατό αποτέλεσμα, κρατώντας τα βαμπίρ μακριά από την κεντρική σκηνή. Δεν είναι πρωταγωνιστές, παρόλα αυτά δεν μπορούν με τίποτα να περάσουν απαρατήρητοι.» «Καί η ιστορία αυτή εκτυλίσσεται στον ωκεανό της Βοριοδυτικής Αμερικής, ενα όμορφο και παρθένο φυσικό τοπίο, στο οποίο είχε πάρει μέρος και η ιστορία του “The Lonely Dead”.»
- Το νέο βιβλίο του ονομάζεται «Blood of the angels» και αναφέρεται σε μια σειρά αποτρόπαιων φόνων που σχετίζονται με ενα μανιακό δολοφόνο. Όμως η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν ανακαλύπτεται ανάμειξη μιας οργάνωσης. Μια σειρά από μυστικά αποκαλύπτονται και το κουβάρι του μυστηρίου ξετυλίγεται...
Laurell K. Hamilton
Βαμπίρ, Μαγεία, Ζόμπι και Λυκάνθρωποι!
Η Laurell K. Hamilton είναι μια πολύ πετυχημένη συγγραφέας από το Αρκάνσας, με δυο best seller σειρές που ασχολούνται με τον βαμπιρισμό, τον τρόμο, το μυστήριο, τη μαγεία και τη φαντασία. Η σειρά “Vampire Hunter” αριθμεί ήδη 12 βιβλία και έχουν τυπωθεί συνολικά πάνω από 2.000.000 κόπιες τους ανά τον κόσμο!
Η Αμερικανίδα συγγραφέας έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο βαμπιρικό κόσμο, στον οποίο πρωταγωνιστεί η ηρωίδα της, Anita Blake, που είναι ερευνήτρια φόνων, μυημένη στα μυστικά της Νεκρομαντίας. Στο τελευταίο βιβλίο της σειράς ο σύνθετος χαρακτήρας της συνεχίζει να ξεδιπλώνεται, την στιγμή μάλιστα που οι επαγγελματικές σχέσεις της με ένα βαμπίρ με υψηλή θέση στην ιεραρχία, αλλά και ένα υψηλόβαθμο λυκάνθρωπο συνεχίζονται. Η γιαγιά της Laura Gentry είναι εκείνη που η Laurell θεωρεί υπεύθυνη για το ενδιαφέρον της για τα πλάσματα της νύχτας, κυρίως εξαιτίας των ιστοριών τρόμου που της έλεγε. Το δίδαγμά της ήταν: “Rawhide and bloody bones will get you if you aren't good". Το πρώτο βιβλίο του είδους που διάβασε ήταν το “Pigeons from Hell”, σε ηλικία 13 χρονών και στη συνέχεια δανείστηκε το βιβλίο "The Natural History of the Vampire", το οποίο λέει χαρακτηριστικά πως το είχε σχεδόν αποστηθίσει. Ήταν αρκετά αυτά τα δυο δείγματα για να την πείσουν να γίνει συγγραφέας και συγγεκριμένα συγγραφέας τρόμου, που θα γράφει για τον βαμπιρισμό. Μάλιστα, όταν αναφέρεται στην νεότητά της, δεν διστάζει να παραδεχτεί πόσο διαφορετική ήταν από τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της. «Αυτές ασχολούνταν με κούκλες, και εγώ με ταινίες και ιστορίες τρόμου», λέει χαρακτηριστικά. Σίγουρα πρόκειται για μια ξεχωριστή προσωπικότητα (με λίγα όμως στοιχεία της Anita πάνω της) που στιγματίστηκε το 1969, όταν έχασε την μητέρα της σε ενα τραγικό ατύχημα. Ωστόσο, ξεπέρασε τις δυσκολίες και κατάφερε να γίνει μια πολύ πετυχημένη συγγραφέας. Θα λέγαμε πως στην εκδοχή της τα βαμπίρ ισορροπούν ανάμεσα στον ρομαντισμό και την σύγχρονη κτηνωδία. Το σεξ και η βία δεν λείπουν από τα “Vampire Hunter”! «Δύο από τα πράγματα που παρουσιάζω σωστά είναι το σεξ και η βία, αλλά δεν θέλω να γίνομαι υπερβολική. Το σεξ και η βία σε συνάρτηση με τα βαμπίρ είναι μια νόρμα που δεν πρέπει να ξεφεύγει από κάποια όρια. Γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνονται σαν σκηνές, μόνο όταν πρέπει να φωτίσουν κάποια πτυχή ενός χαρακτήρα μου. Όλοι οι χαρακτήρες μου επιθυμούν κάποιον, όμως η Anita είναι όπως εγώ. Δεν βλέπει τον εαυτό της σαν αντικείμενο πόθου.»
Η υπόθεση της σειράς “Anita Blake Vampire Hunter
Η Anita είναι «Αφυπνίστρια» και κυνηγός βρυκολάκων. Ο κόσμος της δεν διαφέρει σε πολλά από τον σημερινό. Μόνο που ό,τι ξεπηδά μέσα από το σκοτάδι εκεί είναι αληθινό. Τα βαμπίρ όπως και τα άλλα πλάσματα της νύχτας εργάζονται, έχουν ερωτική ζωή και «ζουν» και αυτά μία, κατά τ’ άλλα, φυσιολογική ζωή. Είναι η Anita όμως εκείνη που έχει τη δύναμη να φέρνει πίσω όσους πέθαναν, σαν ζόμπι για να πραγματοποιήσουν όσα δεν πρόλαβαν. Επίσης δουλεύει και σε ενα κέντρο έρευνας για εγκλήματα που σχετίζονται με το υπερφυσικό. Χειρίζεται άψογα τα όπλα, αλλά δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι κίνδυνοι έτσι! Είναι αυτή που επιθυμεί ερωτικά ο άρχων της πόλης και ο πιο υψηλόβαθμος λυκάνθρωπος, οπότε πρέπει να προσέχει.

No comments:

Post a Comment