Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Saturday, May 14, 2011

Λουκάς Σαμαράς – «Περιπέτειες του Εγώ»

Στις 6 Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου 2005 πραγματοποιήθηκε η αναδρομική έκθεση του Λουκά Σαμαρά στην Εθνική Πινακοθήκη, υπό την επιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά (Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων). Οι προετοιμασίες ήταν μεγάλες καθώς παρουσιάστηκαν συνολικά 440 έργα του, τα οποία κυριολεκτικά μεταμόρφωσαν την Εθνική Πινακοθήκη σε ένα αλλόκοτο εργοτάξιο, γεμάτο δημιουργίες από το σουρεαλιστικό σύμπαν του καλλιτέχνη.
Τα έργα συγκεντρώθηκαν από τα μεγαλύτερα (κυρίως) Αμερικάνικα μουσεία όπου εκτίθενται, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του αιώνα, που τυγχάνει να είναι συμπατριώτης μας. Ο τίτλος της έκθεσης - ¨Περιπέτειες του Εγώ¨ - αποσκοπεί άλλωστε στην γνωριμία με την πολύ-επίπεδη ιδιοσυγκρασία του. Ο Λουκάς Σαμαράς έχει δημιουργήσει από πολύ νωρίς ένα προσωπικό εικαστικό ιδίωμα που τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης προσοχής και αναγνώρισης. Κύριο θέμα του είναι ο ίδιος του ο εαυτός, τον οποίο παρουσιάζει απευθείας ή μέσα από έργα-σύμβολα, διαποτισμένα από τα βιώματα του.
Πειραματίζεται τόσο πολύ με την εικόνα του, ώστε να τη μεταμορφώνει, να την αλλοιώνει, να τη διαλύει μέχρι τέλειας παραμόρφωσης. Δουλεύει με ποικίλα υλικά και τεχνικές, όπως παστέλ, χρωματιστά μολύβια, λάδι, χάντρες, καθρέπτες και άλλα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί έναν παράξενο μικρόκοσμο. Η δημιουργικότητα του είναι αστείρευτη, γεγονός που αντανακλάται στην πολυμορφία των έργων του: έργα ζωγραφικά, σχέδια, συνθέσεις από ύφασμα, κουτιά, συρμάτινες κατασκευές, έπιπλα, κοσμήματα, εγκαταστάσεις, βίντεο, ταινίες. Έχει ασχοληθεί και με τη φωτογραφία και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους καλλιτέχνες που διερεύνησαν όλες τις πιθανότητες επεξεργασίας των polaroids. Με την τελευταία του δουλειά προσέγγισε και το χώρο της Computer Art, με αποτελέσματα που συνδυάζουν τη φωτογραφία με την εικονική πραγματικότητα. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις ότι σε κάθε γωνία σε περιμένει ένας διαφορετικός Σαμαράς, καθώς μεταφέρει όλα του τα βιώματα στα έργα του. Όσο για τον ίδιο, θεωρείται μια αινιγματική προσωπικότητα, ένα σπάνιο μυαλό που συνεχώς υλοποιεί τις ιδέες του. Ζει στον δικό του μικρόκοσμο, με λίγους φίλους και στις εκθέσεις του προτιμά να σκέφτεται ότι πρόκειται για την έκθεση κάποιου άλλου…

No comments:

Post a Comment