Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Saturday, May 14, 2011

Cain (Part III) – The Curse Of Mankind

Ο πρώτος αμαρτωλός ο πρώτος δολοφόνος, ο πρώτος βρικόλακας και ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε τον θεό.
Αυτή η φυσιογνωμία υπήρξε; Ή απλώς ήταν άλλο ένα δημιούργημα της ανθρώπινης νοημοσύνης των μεγάλων και έξυπνων για να υποτάξουν το λαό σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, να τον ελέγχουν ευκολότερα για να είναι τελικά αυτοί οι ευνοημένοι; Ο ΦΟΒΟΣ δαμάζει τα πλήθη. Το σίγουρο είναι ένα, «δεν ξέρουμε απόλυτα τίποτα» και πόσο μάλλον όταν ασχολούμαστε με θέματα τα οποία έχουν ειπωθεί πριν από δυο χιλιάδες χρόνια και βάλε. Αυτό που θα διαβάσετε είναι απλώς μια μικρή αναφορά στις διάφορες μορφές και ρόλους που του δόθηκαν διαμέσου των αιώνων.


Chapter I
 Πρώτη και καλύτερη η Παλαιά διαθήκη. Εκεί βλέπουμε τον Κάιν να προσωποποιεί τον αδελφοκτόνο και να πέφτει στην κόλαση. Ο Κάιν,  γιος του Αδάμ και της Εύας, ζώντας επί γης σκότωσε τον αδερφό του Άβελ από ζήλια, και για την τεράστια αυτή του αμαρτία, ο θεός τον εξόρισε στην άβυσσο (ή κόλαση), κάνοντας τον έτσι τον πρώτο άνθρωπο που απομονώθηκε από τους άλλους και έτσι χάνει την ψυχή του!

      Chapter II
Κάποτε ζούσαν δυο αδέλφια και χαίρονταν το φως του τελευταίου ήλιου. Ο ένας ήταν βοσκός και ο άλλος αγρότης. Και οι δυο γνώριζαν τον Θεό. Τους προστάτευε και καθόριζε το μέλλον τους. Τα αδέρφια αυτά ήταν ο Κάιν και ο Άβελ, γιοι του Αδάμ και της Εύας. Ο Θεός τους ζήτησε μια θυσία για να δοξάσουν το όνομα του και να δείξουν την πίστη τους. Ο Κάιν θέλοντας να δείξει το μέγεθος της αφοσίωσης του, έκανε τη μέγιστη, προσφέροντας το αίμα του αδελφού του,  το οποίο άφησε να ποτίσει τη γη. Ήταν όμως ταυτόχρονα το υπέρτατο αμάρτημα. Έτσι ο Άβελ ανήλθε στα ουράνια ενώ ο Κάιν απομονώθηκε. Τώρα πια μόνο με το αίμα στα χέρια του κατάλαβε πραγματικά το Θεό. Έτσι, βαθύ σκοτάδι κάλυψε τον Κάιν.
 Ο Θεός μέσα στη νύχτα εμφανίστηκε και του είπε: «Ποτέ δεν θα ανέλθεις στα ουράνια μαζί μου όσο ο ήλιος καίει κάτω από την κυριαρχία μου. Είσαι εξόριστος! Τιμωρημένος αιώνια να ζεις μακριά από το φως και από το γένος του Αδάμ και της Εύας. Τώρα φύγε και περπάτησε μόνος σου στη χαμένη γη. Πάνω σου θα υπάρχει το σημάδι του θανάτου και όλα τα δημιουργήματα μου θα σε γνωρίζουν, και έτσι θα σε αποστρέφονται και θα σε φοβούνται, ενώ ποτέ δεν θα αποκτήσεις την πολυπόθητη γαληνή. Φύγε μακριά στη χώρα του τίποτα!»
  Η σκιά του τον είχε πλέον εγκαταλείψει, ενώ η ατελείωτη νύχτα είχε πια αρχίσει για αυτόν. Περπατούσε μόνος του μέχρι που συνάντησε την  Λίλιθ, η οποία τον περίμενε. Η Λίλιθ ήταν και αυτή μια εξόριστη. Παρόλα αυτά ήταν εντυπωσιασμένη από το σκότος και προσπάθησε να πείσει τον Κάιν για την ωραιότητα του σκότους. Αυτός γνωρίζοντας ότι έχει απογοητεύσει το Θεό κυριευόταν από ζήλια. Παρέμενε ακέραιος αλλά η κατάρα συνέχιζε να υπάρχει. Η Λίλιθ παρατηρώντας τον, πείστηκε ότι θα μπορούσε να διορθώσει τα λάθη του, και τον άφησε να φύγει από αυτήν. Ο Κάιν μετά από καιρό επισκέφτηκε σε μια κοιλάδα την πόλη, όπου ζούσαν τα παιδιά του δεύτερου αδερφού του, Seth. Απογοητεύθηκε όμως από τις μικρές και σκληρές τους ζωές, γεμάτες πόνο, αλλά ταυτόχρονα αγάπη και φως. Αποφάσισε να ιδρύσει σε αυτή την κοιλάδα, τη μυστική Ενώχ. Εδώ πια ο Κάιν δεν έκρυβε το σημάδι του και κυριαρχούσε σαν πανίσχυρος μονάρχης γνωρίζοντας την ευτυχία.
 Σύντομα όμως η θλίψη γύρισε αφού ήταν πραγματικά μόνος του γιατί δεν υπήρχε κανένας άλλος να κουβαλάει την ίδια κατάρα. Αναζητούσε την Λίλιθ, όμως δεν μπορούσε να μάθει τίποτα γι’ αυτήν πια. Μέσα στην θλίψη και την αναζήτηση δημιούργησε τους συντρόφους του που θα τον ακολουθούσαν και θα ζούσαν στο σκοτάδι για πάντα. Τρεις ήταν οι εκλεκτοί και αποτελούσαν τους απόγονους του. Όμως με το πέρασμα του χρόνου αυτοί δημιούργησαν μια τρίτη γενιά και συνεχίστηκε αυτή η μοναξιά της αιωνιότητας που ήταν ανυπόφορη. Ο Κάιν γνώριζε τι είχε κάνει και προειδοποιούσε τους όμοιους του για ένα τέλος, αλλά ήταν πλέον αργά … Η πόλη είχε γεμίσει με το είδος του. Οι ουρανοί άνοιξαν και η βροχή έπεφτε. Ο θεός είχε κάνει τη δεύτερη κρίση του και ο Κάιν γύρισε για ακόμα μια φορά στο άγνωστο αφήνοντας τα παιδιά του να πνίγουν. Μόνο 13 επέζησαν, οι λεγόμενοι Antiluvians. Για τον Κάιν και τους τρεις απογόνους του τίποτα δεν ήταν γνωστό πια, τα ίχνη τους είχαν χαθεί μόλις τα νερά της κρίσης κάλυψαν τη γη.
Με την πάροδο του χρόνου, μια άλλη πόλη ιδρύθηκε και το γένος του Κάιν συνεχίστηκε, αλλά ήταν όλοι τους καταραμένοι. Αυτή τη φορά ο Θεός δεν κατέστρεψε την πόλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθούν και οι 13 απόγονοι, μπόρεσαν να απελευθερωθούν και στο ταξίδι τους εμπιστεύθηκαν τα παιδιά του Seth, που είχαν δημιουργήσει βασίλεια σε ολόκληρο το κόσμο με περισσότερη δύναμη από τις παλιότερες πόλεις. Εκεί τα παιδιά του Κάιν έγιναν επίτιμα μέλη, αγνοώντας τον Κάιν και το Θεό. Έγιναν βασιλιάδες, βασίλισσες και θεοί, ενώ οι 13 φιλονικούσαν μεταξύ τους. 
  Όλα τα παιδιά του Κάιν από την αυγή του χρόνου ήταν καταραμένα από τον ίδιο τους τον πατέρα αλλά και από το Θεό.

Chapter III
 Ο Θεός ζήτησε από Κάιν μια θυσία για να του αποδείξει την αγάπη του και την πίστη του προς αυτόν. Το πιο πολύτιμο πράγμα για αυτόν ήταν ο ίδιος του ο αδερφός τον οποίο αναγκάστηκε να θυσιάσει σε ένδειξη υπέρτατης αγάπης. Ο Θεός είπε στον Κάιν ότι «διέπραξες το μέγιστο αμάρτημα και γι’ αυτό σε εξορίζω στις κοιλάδες του σκοταδιού και τις μοναξιάς». Ο Κάιν παραπονέθηκε γιατί πίστεψε ότι είχε κάνει την μεγαλύτερη θυσία προς αυτόν και εκείνος τον απόρριπτε. Ο Θεός δεν τον άκουσε, του είπε μόνο ΦΥΓΕ! Εκεί στο σκοτάδι ο Κάιν άκουσε μια γλυκιά γυναικεία φωνή, τη φωνή της Λίλιθ, της πρώτης γυναίκας του Αδάμ, η οποία εξορίστηκε στο σκοτάδι επειδή ζήλευε την Εύα. Ο Κάιν την ρώτησε πως μπορούσε κάποιος να επιβιώσει μονάχος σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Αυτή του πρόσφερε συντροφιά, αγάπη και του έμαθε τα μυστικά της μαγείας. Ο Κάιν πίνοντας το αίμα της βυθίστηκε στο σκοτάδι χωρίς να μπορεί να ξεφύγει που ήταν το τίμημα για αυτά που του πρόσφερε.
Ξαφνικά εκεί στο σκοτάδι εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ λέγοντας του να σκύψει το κεφάλι και να μετανοήσει και ο Θεός θα τον δεχτεί στο Βασίλειο του. Ο Κάιν επέλεξε να ζήσει περήφανος στο σκοτάδι παρά στο Βασίλειο του Θεού, το οποίο είπε ότι είναι γεμάτο ψέμα. Ο Αρχάγγελος του είπε ότι για αυτήν την βλασφημία του από εδώ και εξής θα φοβόταν το φως της ζωής. Μετά από κάποιο καιρό εμφανίστηκε μπροστά του ο Αρχάγγελος Ραφαέλ και του είπε ότι ο αδερφός του, ο Άβελ τον συγχωρούσε για ότι είχε κάνει, και να μετανοήσει. Ο Κάιν αρνήθηκε και αποκρίθηκε ότι το σκοτάδι ήταν πλέον το σπίτι του και από εκεί και πέρα θα περιπλανιόταν μόνος του. Αρνήθηκε ακόμα μια φορά. Τρεις φορές ήταν η άρνηση του προς το Θεό. Στην περιπλάνηση του ο τελευταίος Άγγελος που του εμφανίστηκε ήταν ο Γαβριήλ, ο οποίος του είπε για το μονοπάτι του Golgonda μέσα από το οποίο τα παιδιά του Κάιν θα μπορούσαν να ζήσουν στο φως. Ο Κάιν απόρησε πως ήταν δυνατόν να δείχνει ο Θεός έλεος ακόμα και στους καταραμένους.
Σε αυτό το μαύρο Βασίλειο απέκτησε μαγικές δυνάμεις και έμαθε να κρύβεται από τα δημιουργήματα του Θεού. Μόλις απέκτησε όλες τις μαγικές ιδιότητες, εγκατέλειψε τη Λίλιθ και έφυγε για τη γη όπου θα άρχιζε το γένος του. Εκεί έκανε πολλά παιδιά, αλλά από αυτά ξεχώριζε την Zillah, την οποία αργότερα ερωτεύτηκε παράφορα. Συγκλονιζόταν από το απαλό δέρμα της, από τα μάτια της και από το γλυκό αίμα της. Αυτή τον αγνοούσε και η απελπισία είχε συνεπάρει τον Κάιν. Ξαφνικά εμφανίστηκε μια γριά, η οποία του είπε για ένα μαγικό που θα κέρδιζε την καρδιά της. Έτσι και έγινε. Πίνοντας το αίμα της για πολλές νύχτες η Zillah έγινε γυναίκα του. Μετά από ένα χρόνο και μια μέρα όμως τα μαγιά λύθηκαν και ο Κάιν την παράτησε εκείνη την αυγή με ένα παλούκι στην καρδιά.
  Την πρώτη μέρα της μυθικής Gehenna, όταν ο μαύρος ήλιος βρεθεί στον ουρανό, το γένος του Κάιν (οι Antediluvians) θα ξυπνήσει και θα ανέλθει. Ο δυνατότερος όλων θα πέσει προσευχόμενος στην πείνα τους και αμέτρητες καταιγίδες θα ταράξουν την γη καλύπτοντας την με πάγο. Την δεύτερη μέρα ο Κάιν θα γυρίσει και θα ενώσει το γένος του κάτω από τον κοινό θρόνο της Ενώχ. Εκεί οι απόγονοι του θα απαλλαγούν από τα θνητά τους σώματα πίνοντας το αίμα του. Θα γίνει μια μεγάλη μάχη μεταξύ της Βασίλισσας Λίλιθ και του μπάσταρδου μοχθηρού γένους της, ανερχόμενο από το έδαφος. Την τρίτη μέρα θα υπάρχει σιωπή και την επόμενη χιλιετία θα κυβερνούν οι Antediluvians. Θα γεννηθεί μια γυναίκα που θα έχει τη σελήνη σημάδι και αυτό θα είναι το μόνο κλειδί για την σωτηρία τους.
Τα παραπάνω είναι οι τρεις κυρίαρχες εκδοχές για την ιστορία του Κάιν και του γένους του, που υπάρχουν ως σήμερα. Από εκεί και πέρα πολλά έχουν ειπωθεί, όπως άλλη μια εκδοχή ότι ο Κάιν σκότωσε τα παιδιά του Εωσφόρου και της Λίλιθ και τους εγκατάλειψε. Γι΄αυτό ο ίδιος Εωσφόρος τον καταράστηκε να καίγεται στο φως του ήλιου και να ζει σαν βδέλλα μέσα στην ανθρωπότητα. Ίσως από εκεί πηγάζει η φράση του Λεστάντ στο interview with a vampire «Τι είναι η κόλαση Λούη; Σκέφτηκες μήπως ότι δεν μας θέλουν ούτε εκεί;»... Μέσα από όλες αυτές τις μορφές ο Κάιν έγινε ο κρυφός και φανερός ήρωας και στις λιγότερες των περιπτώσεων ο απεχθής εχθρός. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από τους ρόλους που του αποδίδονται στην σύγχρονη κοινωνία. Έχει γίνει από ήρωας σε κόμιξ, σε επιτραπέζια παιχνίδια όπως το «VAMPIRE η μεταμφίεση», σε computer games όπως το Legacy of Kain. Και πρόσφατα η συνεχεία του στο Blood Omen, The legacy of Kain. Αρκετά μυθιστορήματα και βιβλία έχουν στοιχειώσει με την μορφή του. Τέλος, η μορφή του παρουσιάστηκε έντονα μέσα από τον καλύτερο δίσκο των ANCIENT το “The Cainian Chronicle” και για τους περισσότερους βαμπιριστές θεωρείται ο πρώτος βρικόλακας που έσπειρε την κατάρα… Και όλα αυτά για έναν υποτιθέμενο κακό…
Από καθαρά προσωπική πάντως άποψη όλα αυτά με ενθουσιάζουν και ας μην τα πιστεύω απόλυτα. Με  γοητεύει αυτή η απίστευτη υπερηφάνεια και ο σκληρός εγωισμός του. Απαρνείται τα πάντα για να μην αισθάνεται δουλεία… Αυτή η μορφή επηρέασε και επηρεάζει ακόμη μεγάλη μάζα ανθρώπων που τον θαυμάζουν.
Βιβλιογραφία
Παλαιά Διαθήκη
Chupp, S. & Greenberg, A., The Book of Nod

No comments:

Post a Comment