Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Friday, May 6, 2011

The Bloodcult salutes the Legend of Bloodstone


Πριν από αρκετά χρόνια που διέμενα στην Αγγλία, συνήθιζα να επισκέπτομαι συχνά ένα διώροφο μαγαζάκι στο Leicester ονόματι “Another World”. Εκεί μπορούσες να βρεις ό,τι τράβαγε η ψυχή σου σε action figures από ταινίες, posters, μπλουζάκια, βιβλία RPG κάρτες και παρεμφερές υλικό, καθώς και πολλά περιοδικά, από fetish μέχρι comics… Καλή ώρα όπως αρκετά πια μαγαζιά στην Αθήνα, και όχι μόνο. Μια μέρα έπεσε το μάτι μου σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τίτλο στο τμήμα με τα περιοδικά… Bloodstone… Στην αρχή νόμισα πως ήταν κάποιο βιβλίο-περιοδικό σχετικά με την ομώνυμη σειρά βαμπιρικών ταινιών. Ξεφυλλίζοντάς το όμως, σύντομα διαψεύστηκα. Ήταν ένα περιοδικό από “vampires” σε “vampires”. Κρατούσα στα χέρια μου το μοναδικό βαμπιρικό έντυπο στην Ευρώπη…

Μια μυστηριώδης μορφή με ρούχα «εποχής», ημίψηλο καπέλο και μπαστούνι, ήταν για πολλά χρόνια ένας από τους ξεναγούς τουριστών στο Whitechapel, στα σημεία που έκανε τους φόνους ο διαβόητος Jack the Ripper. Αυτός ο αινιγματικός ξεναγός ονόματι Louis Ravensfield ήταν ο άνθρωπος (ή βρυκόλακας – όπως το πάρει κανείς) που δημιούργησε το Bloodstone και την Dark Angel Press / Productions και χρίστηκε “his vampiric eminence” από την ομάδα του Bloodstone. Η δραστήρια αυτή ομάδα του Bloodstone – μαζί και η Loisianax, σύντροφος του Louis στην αιωνιότητα – ήταν μέλη ενεργών “Vampire Societies” στην Αγγλία, οι οποίες έκαναν συνάξεις κάθε μήνα και συζητήσεις πάνω στο αρχέτυπο του βρυκόλακα, όπως διαφαίνεται στις παραδόσεις των λαών, στη λογοτεχνία, την ποίηση, τον κινηματογράφο και άλλες μορφές τέχνης. Όλα αυτά τα θέματα συμπεριλαμβάνονταν και στο έντυπο, που είχε αποκλειστικά βαμπιρικό χαρακτήρα, και σε αρκετά άρθρα του περιείχε έντονη δόση σκοτεινού ερωτισμού. Φυσικά δεν έλειπαν τα άρθρα για τη μουσική. Ήταν το έντυπο που προώθησε όσο κανένα άλλο του “Theatres des Vampires”, τους “Castrum” και πολλά άλλα βαμπιρικά συγκροτήματα. Σε πολλά σημεία ήταν αυτοσαρκαστικό, είχε έντονο χαρακτήρα role-playing και μια θεατρική υφή με μαύρο χιούμορ.
Σύντομα όμως, με μια ζωή μόλις λόγων χρόνων, ο Louis Ravensfield, εκδότης και αρχηγός της ομάδας των βρυκολάκων του Bloodstone/Dark Angel, αποτραβήχτηκε πίσω στο φέρετρό του, παίρνοντας μαζί του και την έκδοση αυτή (που είχε επίσημη διανομή και στην Αμερική), αφήνοντάς μας διψασμένους να αναρωτιόμαστε το γιατί… Είχαν επίσης ξεκινήσει και τα γυρίσματα μια δικής τους παραγωγής, μιας βαμπιρικής ταινίας με τίτλο “Into the Light”, που δεν νομίζω να ολοκληρώθηκε και να κυκλοφόρησε ποτέ. Μην ξεχνάμε βέβαια και το ανθολόγιο βαμπιρικών ιστοριών που εξέδωσαν, με το όνομα “In Blood We Lust”, το οποίο λογοκρίθηκε αρχικά στην Αγγλία ως ακραίο έντυπο με αποτέλεσμα να μη δέχεται κανένας εκδοτικός οίκος να το εκδώσει, αλλά τελικά το κατάφεραν.
Το 2000, το Bloodcult, κάνοντας τα πρώτα βήματά του, επηρεάστηκε δυνατά από αυτήν την cult έκδοση και πάντα επεδίωκε να κρατά ζωντανή τη «μνήμη» του μέσα από άρθρα, κριτικές και αναφορές. Τίποτα δεν ξεκινά τυχαία και πάντα πρέπει να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε τις επιρροές μας και όσα μας εμπνέουν στη δουλειά μας. Το Bloodstone μένει πάντα ζωντανό στις καρδιές όσων το γνώρισαν και, ιδιαίτερα πιστεύω, (αν και δεν είμαι ένας από αυτούς) όσων ήταν παρόντες στις vampire συνάξεις του στο Λονδίνο, στα “Vampyria” Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. Αυτές οι συνάξεις είχαν έντονο θεατρικό και τελετουργικό χαρακτήρα (με σκηνικά εμπνευσμένα από την αρχαία Αίγυπτο και παλιούς βαμπιρικούς μύθους) σε συνδυασμό με live εμφανίσεις από συγκροτήματα όπως οι Cradle of Filth, οι Theatres des Vampires και πολλά άλλα από το χώρο του ατμοσφαιρικού metal. Στα “Vampyria” βραβεύτηκε και η ταινία Razorblade Smile με την Eileen Daly (γνωστή και από τις φωτογραφήσεις της στη Salvation). Όλα αυτά λάμβαναν χώρα σε ένα παλιό ιστορικό κτίριο, με αυστηρό dress code, πραγματικά εμπειρία ζωής για όσους κατάφεραν να παρευρεθούν. The Bloodcult salutes the legend of Bloodstone: The ultimate feed for Immortalis Humana Nocturna everywhere… Rest in Darkness, Strength, Beauty and Pride brothers…

No comments:

Post a Comment