Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Sunday, May 1, 2011

Pool of Souls


Το Bloodcult λαμβάνει μέρος στον Αγγλικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Phoenix για σχεδιασμό Νεκροταφείου / Μέρους αφιερωμένου στη μνήμη των Νεκρών.
Πρόταση: Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου γύρω από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στο Leicester (UK).
Στα πλαίσια σπουδών, είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος στον γνωστό Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Phoenix που έχει έδρα την Αγγλία, για σχεδιασμό μέρους αφιερωμένου στη μνήμη των νεκρών. Ο συμβολισμός και η αρχαία Ελληνική Μυθολογία ήταν οι βασικές ιδέες πάνω στις οποίες βασιστήκαμε για την πρόταση.

Concept:
Αρχικά, θεωρήσαμε ότι η ζωή και ο θάνατος χωρίζονται σε δύο επιφάνειες. Μια αυτή στην οποία ζούμε, το έδαφος πάνω στο οποίο πατάμε και εκείνη κάτω από τα πόδια μας. Ο Κάτω Κόσμος. Επίσης, αναλογιστήκαμε την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να θυμάται και να έρχεται σε επαφή με τους αγαπημένους του που έχουν πεθάνει, συνήθως επισκέπτοντας τα μνήματα τους. Θέλαμε με κάποιον νέο τρόπο λοιπόν να φέρουμε σε επαφή τους ζωντανούς με τους εκλιπόντες αγαπημένους τους, συμβολικά πάντα. Στον περιβάλλοντα χώρο της Εκκλησίας λοιπόν δημιουργήσαμε ένα άνοιγμα στο έδαφος, συμβολίζοντας την ένωση με τον νηφάλιο Κάτω Κόσμο. Στον Κόσμο αυτό οι ψυχές των νεκρών διακρίνονται από το άνοιγμα και πλέουν μέσα στο ποτάμι της Λήθης, σε μια απόλυτα ήρεμη και νηφάλια κατάσταση, έχοντας ξεχάσει οτιδήποτε έχει να κάνει με την ζωή. Η λίμνη/πισίνα αυτή των Ψυχών λειτουργεί σαν ένα μέρος όπου θα πάει κάποιος να σκεφτεί, να μελαγχολήσει και να θυμηθεί τους αγαπημένους του, αφήνοντας λίγα λουλούδια. Το ιδιαίτερο όμως είναι ότι οι Ψυχές αυτές έχουν τη μορφή σφαίρας και κάθονται πάνω σε μια φωτοβολταϊκή βάση. Συλλέγουν λοιπόν το φώς του ήλιου την ημέρα και όταν το σκοτάδι αρχίζει να πέφτει, οι Ψυχές φωτίζονται δείχνοντας συμβολικά στον παρατηρητή ότι αν και στον Κάτω Κόσμο, υπάρχουν, είναι κατά κάποιο τρόπο “εν ζωή”… περιληπτικά αυτή είναι η ιδέα πίσω από την πρόταση που κάναμε. Δυστυχώς δεν έχουμε τον απαιτούμενο χώρο να αναλύσουμε ολόκληρο το project (οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού προέβλεπαν και μια γραπτή δήλωση 2000 λέξεων που είναι αδύνατο να συμπεριλάβουμε εδώ). Οι εικόνες που βλέπετε στη σελίδα αυτή είναι η παρουσίαση που στείλαμε στο διαγωνισμό, έγχρωμη σε μέγεθος Α2 η κάθε κόλλα. Αναμένουμε λοιπόν εναγωνίως τα αποτελέσματα σύντομα…

No comments:

Post a Comment