Bloodcult's blog with film and book reviews, past articles about Art, History, Mythology, Literature, Cinema, Philosophy and much more. For now, available only in Greek.

Tuesday, May 3, 2011

“Untouched by Death”


Ανθρώπινα σώματα που αψήφησαν την φθορά δύο χιλιετιών, έχουν εντοπιστεί σε βαλτώδεις περιοχές της Βόρειας Ευρώπης. Οι επιστήμονες εξηγούν το φαινόμενο, ως αποτέλεσμα της χαμηλής θερμοκρασίας και της χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο του υγρού εδάφους των βάλτων, όπου και βρέθηκαν. Φανταστείτε την έκπληξη των αγροτών που, καθώς δούλευαν (μάζευαν τύρφη), βρέθηκαν μπροστά σε αυτή την μακάβρια έκπληξη! Κάποιες φορές τα σώματα αυτά θεωρήθηκαν δαιμονισμένα οπότε εξορκίστηκαν και θάφτηκαν σύμφωνα με το Χριστιανικό τελετουργικό. Άλλες φορές, όμως, θεωρήθηκαν άγια, οπότε τα μετέτρεπαν σε σκόνη που χορηγούσαν σαν φάρμακο.

Τα σώματα αυτά, που αποκαλούνται και μούμιες (αν και δεν έχουν όμως υποστεί καμία επεξεργασία), μαρτυρούν ένα κόσμο που ισορροπεί μεταξύ ειρήνης και ανυπαρξίας. Ιρλανδία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία και Δανία είναι οι χώρες στις οποίες έχουν βρεθεί, και η χρονολόγηση τους, μας πηγαίνει πίσω στα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής περιόδου. Ναι, σίγουρα και μόνο το γεγονός ότι τα σώματα αυτών των ανθρώπων αντιστάθηκαν για αιώνες και αιώνες στην φθορά προκαλεί θαυμασμό και απορία.
Όμως η εξέτασή τους από τους επιστήμονες έφερε στο φως άλλη μια φρικτή πτυχή της ανθρώπινης ιστορίας. Πολλά από αυτά τα σώματα, ανήκουν σε νεαρές γυναίκες και μικρά κορίτσια, και η αιτία της θανάτωσής τους: η τελετουργική θυσία. Η 14χρονη Windeby βρέθηκε το 1950 στην Γερμανία. Το υποσιτισμένο σώμα της δεν φέρει ίχνη βίας, αλλά τα μάτια της είναι δεμένα μ’ ένα μαντήλι και η αριστερή πλευρά του κρανίου της ξυρισμένη. Παρόμοια είναι η περίπτωση της 16χρονης Yde που βρέθηκε το 1897 στην Ολλανδία. Το κορίτσι έφερε σημάδια στραγγαλισμού και η δεξιά πλευρά του κρανίου της ήταν ξυρισμένη. Τα κορίτσια λοιπόν αυτά θυσιάζονταν στον όνομα των Θεών με αυτό τον τελετουργικό θάνατο, που θεωρείται ο πιο τιμητικός απ’ όλους και ήταν ύψιστη τιμή. Ο τόπος δικαιολογείται γιατί στα χρόνια τους, οι βάλτοι και οι υγρές εκτάσεις θεωρούνταν κατοικίες των θεών. Ο άνθρωπος του Tollund, ένας σαραντάχρονος άντρας, βρέθηκε στα 1950 στην Δανία, να κείτεται σε εμβρυακή στάση, φορώντας ακόμη το δερμάτινο καπέλο του και την ζώνη του. Η γαλήνια έκφραση στο πρόσωπό του, και η θηλιά που σώζεται ανέπαφη στο λαιμό του, δημιουργούν ένα ανατριχιαστικό κοντράστ. Ήταν σύνηθες φαινόμενο αυτά τα χρόνια να τοποθετούνται τα σώματα των εκτελεσμένων κακοποιών και των θυμάτων θυσίας σε ελώδεις, και ιερές ταυτόχρονα, εκτάσεις σαν δώρο στους Θεούς.
Οι σωροί τους αψήφησαν τον νόμο της αποσύνθεσης, μα δεν πρόκειται για τίμια σώματα αγίων. Προέρχονται απ’ τους κρύους βάλτους της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι φαίνεται πως πέρα από τους μύθους, είναι και από μόνοι τους ικανοί να κρύβουν μυστήρια ανεξιχνίαστα για το ανθρώπινο γένος για πολλούς αιώνες…

No comments:

Post a Comment